15 Fakta Tentang Bruce Lee Yang Anda Tidak Tahu

2
Adakah anda kenal dengan nama Bruce Lee ini? Beliau adalah seorang yang mahir dalam berkungfu sehingga namanya diangkat sebagai satu lagendadunia. Kehebatannya dalam menewaskan pencabar tidak boleh disangkal lagi.

Kini namanya hanya tinggal sebagai satu kenangan. Gurunya Yip Man, juga turut diadaptasikan dalam sebuah filem yang bertajuk Ip Man 1 & 2. Di bawah ini, kami kongsikan bersama anda fakta tentang Bruce Lee.
Pelakon dan ahli kungfu ini memang terkenal kerana mempunyai gaya yang tersendiri di dalam setiap lakonannya.
Disini ada beberapa perkara yang anda mungkin tidak tahu mengenai Bruce Lee ini.
1. Bruce Lee mempunyai kecacatan semulajadi: kaki yang panjang sebelah.
2. Bruce Lee sebenarnya rabun teruk dan memakai cermin mata tebal, dan dia menggunakan soft lens. Terbukti di Amerika, soft lens sudah wujud pada zaman itu.
3. Bruce Lee bukan 100% Chinese, ibunya Grace Lee adalah campuran Chinese & Jerman, dan ini menjadikan Bruce Lee memiliki 1/4 darah Jerman.
4. Bruce Lee pertama kali muncul dalam filem ialah pada umur 3 bulan. Dia dibawa ayahnya, seorang yang cukup terkenal dalam Chinese Opera untuk tampil pada filem pertamanya.
5. Dalam suatu majlis lelong, sebuah surat tulisan tangan Bruce Lee untuk memotivasi dirinya sendiri dgn tajuk “My Definite Chief Aim” dijual dengan harga US$29,500.


6. Kelajuan pukulan Bruce Lee adalah 1/500 saat dari jarak sekitar 1 meter ke sasarannya.


1
7. Bruce Lee seorang yang sangat kuat untuk saiznya, dia dapat melakukan push up 50 kali dengan satu tangan. Bolo Yeung (aka Chong Li) yang begitu besar tidak pernah menang melawan Bruce Lee.
8. Bruce Lee dapat melakukan push-up dgn satu tangan hanya dengan 2 jari (telunjuk dan ibu jari) dan push-up dengan dua tangan, namun hanya menggunakan ibu jari sahaja.
9. Bruce Lee mempopularkan teknik ‘one inch punch’ iaitu tumbukan dari jarak 1 inci. Pada satu pertandingan karate, dia mempraktikannya pada seorang juara judo berasal Jepun yang memiliki berat sekitar 100 kg. Juara judo itu jatuh terduduk dan kakinya terangkat apabila terkena one inch punch dari Bruce Lee.
10.Ketika umur 13 tahun Bruce Lee berguru dengan Yip Man untuk belajar Wing Chun kerana pada ketika itu, Bruce Lee dan rakan-rakannyanya sering bergaduh dengan remaja yang lain. Bruce Lee terfikir jika beliau diserang ketika berseorangan. Jadi beliau pun belajar Wing Chun untuk belajar berlawan dengan ramai orang sekaligus.
11. Ada tiga murid Bruce Lee yang pernah memenangi World Karate Champion: Chuck Norris, Joe Lewis dan Mike Stone.
12. Di Amerika, Bruce Lee mengajar kung fu kepada semua bangsa dengan tidak memilih-milih, dan kerana itu, dia dicabar oleh guru kung fu lain dengan tuduhan membocorkan rahsia Chinese Martial Art kepada bangsa lain. Bruce Lee menerima cabaran itu dan mengalahkan guru tersebut dalam masa 3 minit. Bruce Lee kecewa, kerana mencipta konsep “Jeet Kune Do”.
13. Film Dragon The Bruce Lee Story yang diarahkan Jason Scott Lee adalah filem yang sangat tidak tepat dalam menggambarkan cerita sebenar Bruce Lee. Dalam filem tersebut, Bruce Lee ditendang punggungnya, menjadi lumpuh dan terpaksa menggunakan kerusi roda.
Dalam kejadian yang sebenar, cedera Bruce Lee disebabkan oleh latihan dengan beban yang terlalu berat dan menyebabkan kecederaan tulang belakang, dan sebenarnya sebenarnya tidak pernah duduk di kerusi roda.
14. Sewaktu berehat dari kecederaan tulang belakangnya selama 6 bulan, Bruce Lee menulis buku “Tao of Jeet Kune Do” yang menjadi best-seller.
15.Beberapa saat sebelum kematian Bruce Lee, “Pa Qua” (sejenis azimat yang dipercayai dapat menepis evil spirits) pada rumah Bruce Lee jatuh ditiup angin.

0 Response to "15 Fakta Tentang Bruce Lee Yang Anda Tidak Tahu"