7 Sebab Atau Alasan yang Boleh Digunakan Wanita Untuk Selalu Makan Coklat. #7 Paling Rare


7 Alasan yang Boleh Digunakan Wanita Untuk Selalu Makan Coklat

Coklat merupakan antara salah satu makanan paling digemari di seluruh dunia di mana ia mempunyai penggemarnya tersendiri terutama bagi golongan wanita.

Makanan ini juga dikatakan melambangkan rasa kasih sayang di mana ramai lelaki akan membelikan coklat kepada wanita kesayangannya.

Selain itu, tahukah anda bahawa coklat mempunyai khasiat yang amat baik untuk wanita? berikut adalah tujuh khasiat coklat terhadap kesihatan wanita.

1. Dapat Mencegah komplikasi semasa hamil

Terdapat satu kajian menunjukkan bahawa memakan coklat semasa sedang hamil boleh mencegah atau mengurangkan sehingga 70% risiko komplikasi tekanan darah tinggi yang dipanggil pra-eklampsia. Coklat mengandungi sebatian “theobromine” yang berfungsi mencegah komplikasi semasa mengandung.

2. Meningkatkan konsentrasi atau tumpuan

Memakan coklat akan melancarkan pengaliran darah ke otak diaman ia akan memberi oksigen yang cukup kepada otak menyebabkan tahap tumpuan meningkat. Ini terutamanya dengan 50% daripada glukosa dalam tubuh, digunakan oleh otak.

3. Mencegah penyakit jantung

Dengan pengambilan coklat ia akan menurunkan kegiatan enzim dalam badan yang menyebabkan tekanan darah tinggi. Oleh itu, makan coklat yang tidak ditambah gula boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.

4. Menurunkan paras kolesterol dalam darah

Coklat boleh mengurangkan risiko anda untuk diserang sakit jantung dan otak. Ini kerana pengambilan akan menyebabkan paras kolesterol dalam pembuluh darah berkurang. Kolesterol boleh menyebabkan pembuluh darah ke jantung dan otak tersumbat.

5. Mengurangkan kerutan kulit/awet muda

Berdasarkan kajian coklat mengandungi antioksidan yang dapat mengurangkan kerutan pada kulit wajah. Selain itu coklat mengandungi kuantiti flavanol yang tinggi di mana falvanol dapat menghalang berlakunya kerutan kulit akibat terdedah pada sinar matahari.

6. Melegakan sakit semasa datang haid/senggugut

Makan coklat boleh membantu wanita megurangkan atau tidak rasa sakit semasa datang haid akibat senggugut. Ini kerana coklat mengandungi kafein yang merupakan penghilang rasa sakit.

7. Boleh dijadikan lulur 

Selain dimakan coklat boleh dijadikan masker muka dan lulur. Lemak coklat atau cocoa butter yang terkandung di dalam coklat berkhasiat untuk melembutkan kulit, menghaluskan kulit dan memutihkan/mencerahkan kulit yang kusam.

Jadi jelas sekali coklat memberi manfaat yang banyak kepada wanita. Jadi gunalah alasan ini untuk meminta suami selalu membelikan coklat kegemaran anda.

0 Response to "7 Sebab Atau Alasan yang Boleh Digunakan Wanita Untuk Selalu Makan Coklat. #7 Paling Rare"